FIUL RISIPITOR. IUBIREA LUI DUMNEZEU si TAINA POCAINTEI. + Staretului Efrem Filotheitul

FIUL RISIPITOR. IUBIREA LUI DUMNEZEU si TAINA POCAINTEI. + Staretului Efrem Filotheitul

Iubitii mei fii duhovnicesti,

Asa cum stim, bunul Dumnezeu ne-a daruit taina cea mare a Sfintei Marturisiri, acest Botez sfant prin care omul se spala sufleteste si devine curat deplin, un om nou in Hristos.

Cata multumire trebuie sa-I aducem continuu lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care ni l-a lasat! Ne-a oferit, adica, inima Lui deschisa, ca sa intram usor, ori de cate ori voim ca sa ne curatim. Oricat ar pacatui omul, oricat s-ar tavali in pacat si si-ar intina sufletul, la un moment dat, poate, cu usurinta sa devina alb ca porumbelul si ca zapada. Exista maretie mai mare decat aceasta, fericire mai mare pentru om?

In acelasi timp, se intampla si un alt lucru deosebit:

bucurie mare se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste (Luca 15, 7).

Omul plin de pacate nu numai ca se mantuieste si devine fericit, dar invita si pe ingeri la praznuire, se face prilej de bucurie mare.  Are loc o manifestare de lauda a biruintei celei mari inaintea lui Dumnezeu, pentru ca au aflat despre pocainta omului pacatos.

Ingerii sunt fratii nostri mai mari ce se afla in cer si se roaga pentru toti oamenii. Cand ei afla de la Dumnezeu ca rugaciunile lor au adus un om in Imparatia Cerurilor, bucuria lor este nemarginita, negraita. Prin urmare, pocainta este usa prin care omul, ori de cate ori intra, va afla mantuirea cea mare.

Avva Pamvo era mare pustnic, unul dintre primii asceti de dupa plecarea Sfantului Antonie cel Mare. Era vazator cu duhul si cunostea starea sufletelor. In vremea Postului Mare, mai precis in Saptamana Patimilor, el se afla in biserica. S-a asezat afara langa usa si urmarea pe calugarii si mirenii care intrau, vedea starea sufleteasca a fiecaruia. Si astfel, unii intrau in biserica curati, mai mult sau mai putin luminosi, plini de mireasma, urmati sau precedati de ingerii lor. La sfarsit a intrat si un om al carui suflet era negru si era urmat de fiare, de oameni negri la vedere ce marturiseau crimele mari pe care le facuse.

Cand l-a vazut in aceasta stare, Avva Pamvo, s-a tulburat, i s-a intristat sufletul si simtea o mare durere. Fiind om imbunatatit, s-a retras intr-o parte, a ingenuncheat si a inceput sa se roage lui Dumnezeu sa-l miluiasca, sa-l lumineze si sa-l aduca la pocainta pe acel om. Atatea lacrimi a varsat, ca a udat podeaua de sub picioare, iar ochii i s-au umflat de plans. Dupa ce s-a sfarsit slujba, s-a asezat iar la usa de la intrare si urmarea dintr-un colt sa vada ce i s-a intamplat acestui suflet, dupa rugaciunea lui. Oamenii care intrasera luminosi ieseau si mai plini de lumina, mai stralucitori, mirul le curgea de pe fata, iar locul era plin de mireasma si ingerii ii urmau cu bucurie si mai mare. Aceasta arata folosul pe care-l primisera prin slujba din biserica.

La un moment dat, a iesit si omul ce venise cu sufletul negru de pacate si care acum era curat si alb. Toti acei demoni care-l urmau disparusera, nu se mai vedeau, iar ingerul pazitor il urma fericit. Bucuria sfantului cand a vazut acestea a depasit orice margini. Neputand sa se mai abtina bucuriei mari care-l cuprinsese, s-a ridicat pe o piatra si a inceput sa strige:

„Veniti si vedeti faptele Dumnezeului nostru, ca sunt mari, minunate si preamarite!”.

Parintii au auzit cuvintele sfantului si si-au dat seama ca i se intamplase ceva minunat. Deci l-au inconjurat si au inceput sa-l intrebe:

– Sfinte al lui Dumnezeu, care este cauza acestei mari fericiri?

– Parintilor, chemati-l pe acest om, ca am sa-i spun ceva!

L-au chemat si omul pacatos a venit, iar Avva Pamvo l-a intrebat:

– Spune-ne, omule al lui Dumnezeu, care este acum starea sufletului tau si cum era inainte sa vii la biserica lui Dumnezeu?

Acela a deschis gura si a zis:

– Parinte, pacatele mele sunt fara de numar. Crimele mele infricosatoare, iar faptele mele mizerabile. Astazi, pentru ca casele de desfrau erau inchise, datorita faptului ca este Saptamana Mare, n-am putut sa merg sa ma distrez. Deci m-am gandit sa vin si eu, chiar si formal, sa ascult slujba Vinerii celei Mari si sa plec.

In biserica, insa, am auzit cuvintele profetului-Isaia care indemnau:

Nu mai faceti rau inaintea ochilor Mei. Incetati o data! (…) si de vor fi pacatele voastre cum e carmazul, ca zapada le voi albi, si de vor fi ca purpura, ca lana alba le voi face (Isaia 1, 16-18).

Si m-am gandit si am zis:

„Pana cand voi trai in pacat, despartit de Dumnezeu, pana cand voi fi impotriva Lui? Sa-I cer iertare, sa-mi schimb viata si, cand sufletul meu va fi alb ca zapada si ca lana mielului, voi deveni si eu om. Pana cand voi amana, din moment ce Dumnezeu ma cheama: Vino! Asadar, m-am gandit sa ascult de glasul profetului si m-am hotarat, sfinte al lui Dumnezeu, iesind din biserica, sa-mi schimb viata cu desavarsire. Hotararea mea este sa merg pe calea pocaintei si la scaunul de spovedanie.”

Atunci, sfantul a povestit exact ce viziune a avut si cum L-a rugat pe Dumnezeu cu lacrimi pentru acest suflet. Si, intr-adevar, l-a vazut alb si curat, chiar inainte sa se spovedeasca. Adica, de-abia a luat hotararea intoarcerii si deja Parintele ceresc a deschis bratele iubitoare, i-a dat arvuna cea dintai, aceasta curatire care-l ajuta pe om pana sa ajunga sub epitrahil.

Vedem aici cum Dumnezeu il primeste pe pacatos, il asteapta, cat de mult ajuta rugaciunile, atat ale ingerilor, cat si ale oamenilor, si, in special, Taina, careia trebuie sa-i acordam o importanta si o pretuire fara seaman. Omul care nu se smereste nu ajunge la Sfanta Spovedanie, la portita cea mai „scunda” a smereniei.

Un mare patriarh a fost exilat la Sfantul Munte, in timpul stapanirii turcesti. La 15 august, acolo are loc sarbatoarea in cinstea Maicii Domnului si, in mod special, in capitala Careia, la Protaton, marea Biserica, unde se aduna toti parintii din Sfantul Munte si praznuiesc. Atunci si fratii isi aduc lucratura mainilor lor, o expun si o vand.

Printre acestia era si un parinte duhovnicesc, mic la trup, care-si intinsese si el lucrurile lui. Acesta era un bun duhovnic si inainte-vazator. Si iata ca vine patriarhul, trece prin fata lui si ii spune:

– Duhovnice, te voi vizita la locul tau de nevointa.

Duhovnicul i-a raspuns:

– Stapane, Prea Fericite, poarta este scunda si nu poti sa te apleci.

– Nu, ma voi apleca.

– Nu poti, pentru ca este foarte joasa, iar tu stai prea drept.

Duhovnicul, prin aceasta aluzie, i-a dat sa inteleaga ca, daca va fi smerit, va ajunge, intr-adevar, pana la scaunul de spovedanie, ca sa-si marturiseasca pacatele.

Ceea ce ne impiedica sa ajungem la spovedanie sunt mandria si egoismul. Cum voi spune pacatele mele? Pe om il cuprinde rusinea, dar ea este folositoare inainte sa pacatuim. Atunci, in acea vreme, ea ne va pazi ca sa nu savarsim pacatul. Cand este vorba, insa, sa dobandim aceasta mare izbavire, trebuie sa lepadam rusinea si sa alergam imediat la duhovnic. Cand aflam ca suferim de boala cumplita numita cancer, si suntem instiintati ca un medic priceput se gaseste la Polul Nord, imediat renuntam la toate,  facem economiile necesare si  ne 

grabim  sa plecam, ca sa ne vindecam de aceasta boala a trupului. Nu mai luam seama nici la osteneli, nici la pofte, nici la bani, nici la nimic, ci le lasam pe toate si plecam. Sufletul nostru se umileste, numai ca sa ne facem sanatosi. Cand avem insa cancerul pacatului si ne paste moartea sufleteasca, cat de repede ar trebui sa le parasim pe toate – si treaba, si truda, si distanta – si sa alergam la scaunul de spovedanie? Ajungand  acolo,  sa ingenunchem, sa ne aratam rana, sa luam medicamentul, sa ne facem sanatosi si, astfel, sa scapam de moartea infricosatoare a sufletului.

Fiind oameni, nu cunoastem ceasul in care va veni Domnul, caci El Insusi ne-a zis:

Privegheati, ca nu stiti ziua nici ceasul in care vine Fiul Omului (Matei 25, 13).

Ne spune sa alergam, sa nu intarziem deloc, ca nu stim ceasul in care El Se va hotari sa ne ia viata si sa ne aduca inaintea acelei judecati infricosatoare, de care nu scapa nimeni.

N-am prins sensul lucrurilor – atat al Sfintei Spovedanii, cat si al existentei noastre. Cat de nesigura este viata noastra, din moment ce este posibil in orice clipa sa ne intalnim cu Judecatorul si cu scaunul de judecata.

Acum, cand suntem inca in viata, putem sa-L facem pe Hristos mai milostiv, sa-L intalnim cu fata curata, prin pocainta si prin marturisire. Altfel, prin lipsa noastra de cainta, El Se va arata fara mila si iertare.

Imi vine in minte parintele Bartolomeu, un batranel care slujea la biserica „Sfantul Vasile” din pustiul Sfantului Munte. Fusese si acesta candva ucenic la duhovnicul lui si l-am cunoscut si eu odata, cand se nevoia la Schitul Santului Ioan.

Acest parinte a fost calugar, poate si ucenic la inceput, la o manastire din afara Sfantului Munte. Manastirea avea un duhovnic, care, desigur, era si al lui. Acesta imbolnavindu-se greu, parintele Bartolomeu a mers la el si i-a zis:

– Parinte duhovnic, ne parasesti? Vrei sa-ti aduc pe cineva care sa te spovedeasca, pentru ca vad ca nu te simti bine?

Dumnezeu l-a trimis pe tanarul calugar, caci era ultimul prilej de mantuire al duhovnicului, ultima data cand putea sa-l intrebe aceste cuvinte. Acela a scuipat, ca ucenicul sa vada ca are inca putere, vlaga, si sa-si dea seama, asa cum a priceput mai tarziu, daca trebuia sa se marturiseasca sau nu, daca astepta sau nu ultima rasuflare. Inainte sa-i iasa sufletul, a vrut sa spuna acest lucru grav care-i chinuia constiinta, cea care ii inchidea si-i inclesta gura, ca sa nu strige: „Indreapta-te!”. Cand a scuipat, a zis:

– Sunt inca in viata, n-am nevoie de duhovnic!

– Bine! i-a zis parintele Bartolomeu, si a dat sa plece la slujirea lui.

Cine stie cati pasi a facut, cinci-zece, si imediat Dumnezeu a dat sentinta. L-a auzit pe duhovnic strigand:

– Nenorocitul de mine, nenorocitul de mine! Vreau duhovnic, n-am fost vrednic de preot!

Calugarul a alergat sa-i aduca un preot sa-l marturiseasca, dar cand s-a intors, limba i se legase, nu mai putea sa-si marturiseasca pacatele, iar mintea se pierduse. Se afla deja pe drumul iesirii sufletului, asa ca a murit nespovedit. Desigur, s-a tulburat in ultimul moment, iar Dumnezeu, in mare Sa milostivire, a trimis pe acest frate mai mic ca sa-i aminteasca de duhovnic, de indrumator, lui, care povatuise si marturisise pe altii, dar nu-si facuse lui insusi cuvenita Spovedanie mantuitoare.

Nimeni nu se tulbura cand este pregatit, cand pedeapsa lui a fost indreptata pe cat era posibil inaintea dreptatii lui Dumnezeu. Dar cine va putea atat de bine si atat de frumos sa fie pregatit inaintea lui Dumnezeu, a judecatii infricosatoare care ne asteapta? Oameni suntem, gresim mult, si cel dintai eu, prin atatea pacate si responsabilitati. Dar grija cea buna, cum o voi duce la bun sfarsit, cum ma voi afla in ceasul mortii, cat de pregatit in fata acestei ultime sanse, pe care Dumnezeu n-o lasa nevalorificata, fara urmari? Eu ma rog sa aiba mila de umilinta si de nimicnicia mea si la un singur lucru trebuie sa ma gandesc, sa cuget si sa meditez: cum ma voi izbavi pe mine insumi de responsabilitatea pacatelor mele, cum sa gresesc mai putin? Trebuie sa fac aceasta pana voi preda sufletul meu nenorocit, caci voi gresi pana in sfarsit! Dumnezeule, ajuta-ma sa pacatuiesc cat mai putin si sa nu mi se gaseasca nici un pacat de moarte la judecata.

Biserica noastra se roaga continuu prin glasul diaconului care rosteste:

„Sfarsit crestinesc vietii noastre, fara durere, neinfruntat, in pace, si raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos sa cerem!”

Intr-adevar, aceasta cerere ni se potriveste tuturor. Deci sa cerem raspuns bun, sfarsit pasnic si fericit, asa cum l-am vazut la sufletele care au crezut si au aflat mila si indrazneala la Dumnezeu. Au plecat atat de pasnic si senin, in ciuda razboiului cu demonii de mai inainte, cu slabiciunile, cu gandurile si cu atatea altele. Sfarsitul acestora a fost binecuvantat cu prisos. Aceasta este dovada si semnul ca acest suflet s-a pregatit, nu s-a tulburat, si a dat raspuns bun. Mai este acel un lucru iti mai trebuiepe care-l vom gasi in acel ceas infricosator. Nu stiu cat cunoaste fiecare cat este de greu acest moment al mortii pentru fiecare om, prin intamplarile pe care le-a trait cu simturile, in fapt.

Marele Antonie, cand a aflat ca i se apropie sfarsitul, a plans, si fratii i-au pus urmatoarea intrebare:

– Parinte, si tu te temi de moarte?

– Fiii mei, de cand am primit numele de calugar, niciodata n-am uitat acest ceas al mortii, de aceea nici n-am neglijat indatoririle mele.

Sfanta Irina Hrisovalant a plans si ea cand i s-a vestit ceasul mortii. Sfantul Arsenie, cel mai mare sfant al pustiului, isi agatase la cingatoare un stergar cu care-si stergea lacrimile zi si noapte. Un patriarh sfant i-a zis:

– Arsenie, tu ai plans in viata aceasta ca sa nu mai plangi in cealalta!

Batranul meu [Gheron Iosif Isihastul, n.n.] ne vorbea despre iesirea sufletului, pentru care avea o grija permanenta. Noaptea, de multe ori, canta tropare de priveghere din slujba inmormantarii si plangea. Bineinteles ca ne transmitea si noua aceasta stare si in multe randuri plangeam si ne tanguiam pentru greselile noastre. Nu spalam fata noastra cu apa de izvor, ci cu apa sfanta a lacrimilor. Acesta era, desigur, si indemnul batranului. Acele prime porniri erau un inceput bun care aduceau „sfarsitul cel bun”, dupa cuvintele lui. Intotdeauna ne vorbea despre inceputul cel bun, pentru ca stia de la el insusi ca cine pune acest inceput bun sfarseste bine, iar moartea il gaseste pregatit dupa cuviinta, pentru ca nimeni nu poate fi pregatit in mod absolut.

De aceea, virtutea pocaintei nu se termina niciodata, pentru ca omul, chiar si in ultimul moment, poate sa pacatuiasca cu gandul. Cat de primejdios este si acest ultim ceas, cata experienta trebuie sa avem ca sa infruntam cele ce se intampla in vremea aceea!

Ispita iti aduce deznadejde si disperare, spunandu-ti ca ai facut una, alta si ca pentru tine nu mai exista mantuire. Sufletul, slabit de tristete, de durerea suferintei, de tintuire la pat, este istovit si in minte si in inima. Acest lucru pandeste diavolul, care arunca gandul disperarii. Si il vezi pe om agatandu-se de cate un cuvant pe care i-l spune un frate ce este langa el, de aceea, ii vedem pe muribunzi predandu-se milostivirii lui Dumnezeu. In timpul iesirii sufletului, din ochi ii curg lacrimi si aceasta inseamna ca vede adevarul, prezenta si a unora si a altora, a ingerilor luminosi si a celor intunecati. Atunci vede pe ingerii cei negri ca vin cu tablitele acelea pline de pacate, ca-l infricoseaza ca sa deznadajduiasca, spunandu-i: „Cum vei scapa?”. In timpul acestei stari de disperare, il vede pe ingerul lui venind si imediat alearga catre el si-l roaga sa-l mantuiasca. Si o data cu aceasta rugaminte si cerere continua, ochii lacrimeaza. De aceea, observam lacrimi la morti, si acestea se vor intampla cu noi toti, fara exceptie si amanare. Dumnezeu sa ne dea pocainta si sa fim incercati mai intai de constiinta noastra si sa avem curajul s-o infruntam fata catre fata, pentru ca acest lucru este un act de vitejie. Cu cat bisturiul patrunde mai adanc, cu atat rana se va curata mai bine. Desigur, vom suferi, dar vom avea constiinta impaciuita si senina. Ce minunat este cand stii ca ti le-ai pus pe toate in ordine, ca toate sunt bine randuite! Bineinteles, pacatele mici nu lipsesc, dar esti pregatit dupa cat se poate. Si primesti castigul stradaniei si al suferintei si al durerii, in ceasul marturisirii. Omul acesta a fost pregatit si nu s-a tulburat (Psalmul 118, 60).

Domnul a zis:

Privegheati, ca nu stiti ziua nici ceasul cand va veni Fiul Omului! (Matei 25, 13).

Fiti pregatiti pentru ca nu stiti cand va veni Hristos.

Aceea cunoasteti, ca de-ar sti stapanul casei la ce straja din noapte vine furul, ar priveghea si n-ar lasa sa i se sparga casa (Matei 24, 43).

Hotul il prinde pe stapanul casei, il leaga fedeles si dupa aceea il fura.

Ca sa devenim curati si izbaviti de patimi, trebuie sa ne marturisim continuu, nu in ultimul moment. Sfintii plangeau, in timp ce noi ramanem indiferenti, ne gandim la atatea alte lucruri, dar un lucru ne trebuie, si acesta este cel mai important, amintirea si pregatirea iesirii sufletului. Ziua ma gandesc, noaptea cand dorm ma trezesc si cuget la moarte, la felul in care va fi iesirea sufletului meu. De multe ori imi vad pacatele si ma ingrozesc si spun ca acestea i-ar pierde chiar si pe demoni, nici ei n-ar putea sa una socoteala exacta a multelor si feluritelor mele pacate. Cate responsabilitati, cate greseli marturisesc ca om muritor! Sunt atat de pacatos, ca ma indoiesc de mantuirea mea.

Dumnezeu sa ne dea indreptare, pregatire si sa fim aflati pregatiti, sa ne ingrijim pe cat putem de Sfanta Spovedanie, sa fim cu luare aminte ca sa nu ne ascundem pacatele si mai ales gandurile, pentru ca pieirea noastra de aici vine. Batranul nostru fericit ne spunea:

„Ai vazut un calugar cazand, dezertand? De la gandurile ascunse a patit-o! Ai vazut un om inselat? Tot din cauza acestor ganduri a suferit patimirea”.

Cate s-au intamplat atunci in Carelia! Ne spunea despre unii oameni care si-au ascuns gandurile lor si au fost inselati, iar despre altii care credeau ca au vazut ingeri, care de fapt erau demoni. Inselaciunea era: „Sa nu spui batranului!”.

De aceea, va trebui sa nu ascundem nimic, sa alungam aceasta stavila, pentru ca toti simtim rusinea, si cel dintai eu.

„Dar cum sa-i spun aceasta, din moment ce, in fond, nu este nimic?”.

Depasind impasul, intr-un minut, intr-o secunda, omul spune, se izbaveste si dupa aceea se gandeste:

„Dar ce era aceasta care ma necajea?”.

Era demonul care nu voia sa vezi lumina curatitoare a Sfintei Spovedanii, ca sa nu te bucuri de fericirea iertarii pacatelor si a iluminarii. Demonul se bucura intotdeauna in ascuns. Hotii nu fura ziua, ci mai mult noaptea, si, la fel, demonii se ascund in noaptea intunecata si ne fac greutati.

Asa cum v-am spus si altadata, am spovedit un om la vremea iesirii sufletului. Desigur, era milostivirea  lui Dumnezeu care-l luminase sa primeasca spovedania in ultimul moment si sa se marturiseasca de pacate de moarte. Vreau sa spun ca asteptam ultimul ceas ca sa spunem ceea ce ne apasa sufletul. Deci, omule, trebuie sa fii mai inainte pregatit. Te culci, dar stii daca te vei maitrezi? Vine un cutremur, cade plafonul si te striveste, si ai incheiat cu viata! Te plimbi, ametesti, cazi, te lovesti intr-un loc si ramai acolo. Accidentele de circulatie au ucis continuu atatia oameni, la fel bolile de inima. Poti oare in acel moment sa chemi duhovnicul sa te marturisesti?

Ispita intunecata ne orbeste si ne tulbura mintea, constiinta, gandurile, ne pune inainte ignoranta si uitarea infricosatoare. Aceasta ne face sa nu ne mai aducem aminte de scopul mantuirii sufletului si vietii noastre. Toti stim foarte bine, si mai intai eu, ca viata noastra este foarte ieftina si trecatoare. Vedem oameni care mor si sunt inmormantati, trecem prin cimitire si stim foarte bine ca acolo vom merge. Sfintele Scripturi ne descopera ca vom intalni intreg adevarul Evangheliei noastre, dar insistam sa ramanem departe de Dumnezeu. Este ceea ce ne aminteste intelepciunea Patericului, ceea ce spune ingerul omului, cand cere in ultimul moment iertarea:

„Cand soarele stralucea pe cer in miezul zilei, tu unde ai fost ca sa te pregatesti? Acum, cand e la apus si merge spre alta lume, tu te-ai gandit sa te ingrijesti si sa pazesti sufletul tau? Ce-ai facut cu timpul care a trecut? Unde ai cheltuit scumpetea atat de folositoare a timpului?”.

Din nefericire, am cheltuit-o pe aici si pe acolo, ingrijindu-ne si taraganindu-ne cu multe. Cand cineva invata pe ceilalti cele pe care le spunem, trebuie mai intai sa se invete pe sine insusi.

Nu va faceti multi invatatori, spune Apostolul Iacov, stiind ca noi, invatatorii, mai mare osanda vom lua (Iacov 3, 1).

Din nefericire, nu-mi ajung pacatele mele si atunci ii invat pe ceilalti. Bunul Dumnezeu sa verse mila si lumina, ca sa ne trezim. Cat este devreme si cat avem suflare de viata, sa ne pocaim, sa nu ne lenevim, ca sa nu fim lipsiti dupa aceea de mila si indreptare.

Pentru ca daca se va intampla acest lucru, atunci va fi tarziu si purtarea de grija nu va mai aduce nici un folos. In acel ceas vom zice:

„Le dau pe toate ca sa ma intorc, ca Dumnezeu sa-mi daruiasca doar cateva momente de pocainta si intoarcere”.

Omul va da toate pentru un ceas, ca sa se impace cu Dumnezeu. Acum, insa, cand avem inainte ani, atata perioada de timp, n-o facem. Avem atatia bani, ca putem sa cumparam toata imparatia lui Dumnezeu, dar suntem atat de avari, atat de zgarciti, ca nu dam nimic pentru Acesta si pentru sufletul nostru. Dispunem de atata timp, de atatea lucruri, de atat pacat si pierzare, de atata zbucium, iar pentru Imparatia lui Dumnezeu, care inseamna interesul nostru personal, suntem foarte nepasatori. Aceasta este izbanda diavolului. Aici ne biruieste, ne imbrobodeste, ne convinge, ne castiga timpul, ne pune capac, si maine, cand se va apropia ceasul, le va descoperi pe toate, le va arata peste tot in mod vizibil.

Si vom fi loviti de realitate, de adevar, dar va fi prea tarziu si nu vom mai putea sa indreptam nimic. Acum sa facem ceea ce putem, cand avem timpul in mainile noastre, sa nu-l lasam sa ne scape. N-avem nevoie de multe lucruri, Dumnezeu nu vrea nimic, El nu cere nici osteneli, nici dorinte, nici bani, absolut nimic. Vrea doar sa dispunem de putin timp, ca sa punem inainte pacatele noastre si sa ne dea iertarea, si apoi sa mergem pe drumul cel drept care este cel fericit. Nu este o cale care aduce amaraciune, disperare, care aduce raul asupra omului, ci drumul lui Dumnezeu este plin de lumina, bucurie, sanatate trupeasca si sufleteasca, pace, seninatate, pentru ca Hristos este fericirea cea necuprinsa. Acestea toate le daruieste, in timp ce diavolul este sarac lipit, n-are nimic bun sa ofere pe cale celor care asculta de sfaturile lui, de ceea ce-i indeamna si, ca un nefericit ce este, poarta cu el nefericirea. Sa ascultam de Dumnezeu, caci El ne da tot ceea ce are si, fiindca este lumina, paradis, iertare, viata, fericire vesnica, El ni le daruieste pe toate.

De ce sa nu dobandim toate aceste bunuri, sa ne uram pe noi insine si sa-L facem pe El nefericit? Nu ne trebuie nimic altceva decat o mica iluminare, un mic efort ca sa ne schimbam modul de viata, sa ne urcam in trenul vietii care are cadestinatie finala Poarta cea de aur, care se numeste Imparatia Cerurilor, adica inima lui Hristos. Si daca sufletul nostru va avea trasaturile Parintelui ceresc, ca fiu al lui Dumnezeu, el va intra neimpiedicat in inima lui Dumnezeu, in aceasta fericire mare, necuprinsa si de negrait. Deci sa ne ajutam pe noi insine in aceasta problema a intoarcerii, ca sa fim fericiti, sa traim o bucurie necuprinsa, atunci cand putem in toata vremea sa ne curatim sufleteste si deplin. Iar cand Dumnezeu ne va chema la aceasta frumoasa curatire, sa ne indreptam catre tronul Lui.

De asemenea, prin iluminarea pe care o dobandim, avem datoria fata de Dumnezeu si fata de aproapele nostru sa-l ajutam pe cel de langa noi, sa-l aducem la pocainta, la Sfanta Spovedanie, si acest mare bine este vrednic de rasplata. Mare lucru este sa aduca cineva pe fratele lui la pocainta si la marturisire.

Sa ne rugam pentru fratii nostri crestini ca sa afle drumul mantuirii si, in afara de cererile noastre pe care le facem in rugaciune, sa avem o parte de cereri si pentru oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu. Acesta este un gest real de iubire fata de aproapele. Si cand iubim pe fratii nostri savarsim lucrarea lui Dumnezeu, Il avem in noi, pentru ca

Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu in el (I Ioan 4, 16).

Ma rog ca toti sa ne trezim si sa ne aprindem facliile prin pocainta si rabdare, pregatiti sa asteptam venirea Domnului, ca sa intram impreuna cu El in Camara cea luminoasa a Imparatiei Lui. Amin!